Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że Technikum Nr 9 w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu jest wśród 300 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2018 i przysługuje mu tytuł "Srebrnej Szkoły 2018".

Praktyki zagraniczne uczniów w ramach projektu Erasmus+

W 2016 roku nasza szkoła nawiązała poprzez Kuratorium Oświaty współpracę ze szkołą zawodową

w Ribnitz-Dammgarten w Niemczech. Celem współpracy miały być praktyki uczniów naszych szkół

w hotelach i restauracjach w Niemczech. Okres przygotowań był bardzo długi. Wszelkie ustalenia

musiały zaakceptować trzy strony: nasza szkoła, szkoła w Niemczech oraz koordynator całego

projektu Stowarzyszenie Semper Avanti.

Pani Anna Zajchowska – szkolny koordynator projektu – była odpowiedzialna za wszystkie sprawy natury

formalnej dotyczące szczegółów praktyk. Setki wymienionych maili z koordynatorką z Niemiec oraz

korespondencja i spotkania z przedstawicielami „Semper Avanti” zaowocowały dopięciem wszystkich

umów i umożliwiły realizację tego międzynarodowego projektu. Jako pierwsi przyjechali do Wrocławia

uczniowie ze szkoły z Ribnitz – Dammgarten. Trzech uczniów w zawodzie kucharz oraz dwie uczennice

w zawodzie hotelarz miało możliwość odbyć 10-dniową praktykę zawodową w hotelu Radisson Blu

we Wrocławiu w terminie 22.02.2018 – 09.03.2018. Celem przyjazdu młodzieży z Niemiec były także

spotkania z kolegami z Polski. Dlatego też odbyło się powitalne spotkanie w Zespole Szkół

Gastronomicznych, gdzie podczas integracyjnych gier oraz nauki polskich słów mieli uczniowie

okazję się poznać i opowiedzieć sobie wzajemnie o oczekiwaniach odnośnie praktyk. Zwieńczeniem

pracy w hotelu przez te 10 dni było wspólne gotowanie niemieckich potraw w naszej szkole,

wspólny posiłek oraz podsumowanie pracy w hotelu. Młodzież niemiecka przybyła do nas wraz

z opiekunkami, a pani Anna Zajchowska pełniła rolę koordynatora i tłumacza w kontaktach

z opiekunem niemieckim oraz między uczniami z Polski i Niemiec. Praktyki dały młodzieży

z Niemiec możliwość zdobycia doświadczenia zawodowego w innym kraju, poznania kuchni

polskiej i pracy w polskiej restauracji i hotelu. W terminie 06.05.2018 – 19.05.2018 sześciu uczniów

naszej szkoły z klas 2 Ga, 3 Ga oraz 3 H pod opieką pani Aliny Łagowskiej odbyło dwutygodniowe

praktyki zawodowe w Zingst (Niemcy) w ramach projektu ERASMUS+. Uczniowie pracowali w hotelach

Steigenberger i Vier Jahreszeiten oraz w restauracji Kurhaus. W programie pobytu było również

zwiedzanie z przewodnikiem miasta Stralsund oraz browaru Störtebeker Braumanufaktur

a także wspólne gotowanie polskich potraw wraz z grupą uczniów ze szkoły w Ribnitz.

Praktyki oraz spotkanie z grupą niemiecką odbyły się w przyjaznej atmosferze.


Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików coockies na Twoim komputerze.
X