Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że Technikum Nr 9 w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu jest wśród 300 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2018 i przysługuje mu tytuł "Srebrnej Szkoły 2018".

Warsztaty smaku rzemiosła kulinarnego Concept Stu Mostów
29.05.2018 i 06.06.2018r.

W ramach współpracy z zakładami gastronomicznymi uczniowie naszej szkoły z klas 3Gb oraz 3L mieli

okazję wziąć udział w spotkaniu z Szefem Kuchni Browaru Stu Mostów, uczestnikiem programu kulinarnego

„Top Chef” panem Michałem Czekajło oraz z panią technolog Katarzyną Chlebus – Event Menager,

absolwentką Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego. 

Concept Stu Mostów to połączenie sklepu firmowego, bistro i pracowni rzemieślników – piekarza, kucharza,

serowara i ich współpracowników. To miejsce tworzenia dań na bazie piwa i produktów pochodnych

produkcji browarniczej ale i też produkcja serów, sezonowanie mięsa Do produkcji precli, pieczywa

i musztard używane jest piwo, brzeczka, słody i młóto browarniane. Jest to miejsce ciekawe

dla piwowarów i dla kucharzy. Uczniowie uczestniczyli w wykładzie dotyczącym produkcji piwa,

jego rodzajów i serwowania obserwując jednocześnie całą linię produkcyjną. Kolejno zapoznali się

z organizacją pracy w tzw. pracowniach rzemieślniczych oraz z ich produktami. Degustowaliśmy

takie przysmaki jak: musztarda z chili i brzeczką, chrzan z gruszką, kandyzowana kapusta kiszona,

ketchup z buraka, z marchewki, „podchmielony” majonez – z dodatkiem chmielu, marynowana rzodkiew,

sos serowy, słony karmel, sery kozie a wszystko w towarzystwie chrupiącego chleba z dodatkiem młóta

i słodu. W upalny dzień przepysznie smakowały klasie 3L, choć nie wszystkimJ ( ze względu na specyficzny

posmak) lody z koziego sera ze słonym karmelem. Zostaliśmy zaproszeni na ponowny „pierwszy kęs”.

Nic nie jest tutaj dziełem przypadku a czas spędzony na warsztatach zapamiętamy na długo i chętnie 

powrócimy z kolejnymi grupami uczniów, aby zasmakowały rzemiosła w solidnym, twórczym i pysznym

wydaniu. Mamy nadzieje ,że Nasi absolwenci będą twórcami kolejnych pracowni rzemiosła kulinarnego.

Nauczyciele przedmiotów zawodowych p. Mirosława Adamczewska i p. Lidia Zaleska.

 

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików coockies na Twoim komputerze.
X