Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że Technikum Nr 9 w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu jest wśród 300 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2018 i przysługuje mu tytuł "Srebrnej Szkoły 2018".

Warsztaty z Mistrzem Polski Baristów
panem Marcinem Rusnarczykiem
ZSG 05.06.2018r. - relacja

Uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w warsztatach baristycznych, trenerem był pan Marcin Rusnarczyk,

Mistrz Polski Baristów, wielokrotny Sędzia Mistrzostw Polski Baristów , Sędzia Mistrzostw Świata Baristów,

Dyrektor Sprzedaży w Etno Cafe, autor książki „Sekrety Kawy”. Uczniowie z klas 2L, 2Ga, 2Gb, 3Gb, 3L -

aż tyle klas a wyłącznie 10 osób mogło uczestniczyć w tej edycji tego doskonałego treningu zawodowego

z Baristą przy ekspresie ciśnieniowym, na uwagę zasługiwało każde słowo i ruch Mistrza. 

Warsztaty rozpoczęły się od istotnych pytań ze strony prowadzącego dotyczących kawy, jej pochodzenia,

oceny towaroznawczej i samej sztuki parzenia kawy, wszystkie postawione pytania znalazły swoją

odpowiedź, trener omówił najważniejsze zagadnienia. Kolejnym etapem było zapoznanie z urządzeniami,

ich parametrami technicznymi istotnymi w sztuce parzenia kawy. Następnie uczniowie zapoznali się

z zasadami przygotowania kawy espresso, pod okiem Mistrza ją przygotowywali i oceniali jej jakość,

po opanowaniu tej niezmiernie aromatycznej i pysznej czynności młodzież spieniała prawidłowo

mleko i przygotowywała cappuccino, które było oceniane przez trenera i przez samego „młodego baristę”.

Była też chwila poświęcona napojom zimnym, orzeźwiającym na bazie kawy oraz Latte Art.

Prowadzący zwracał uwagę na technikę jak i higienę pracy, co wraz z właściwym doborem ziaren

kawy tworzy jej „Jakość”, która jest serwowana w filiżance dla Gościa . Życzę naszym uczniom,

aby będąc bywalcami kawiarni stali się specjalistami od sztuki parzenia i podawania kawy.

Polecam wszystkim amatorom sztuki parzenia kawy książkę autorstwa pana Marcina Rusnarczyka

„Sekrety kawy” i zapraszam do aromatycznej lektury. Serdeczne dziękujemy Mistrzowi za poświęcony

swój wolny czas,  przekazany surowiec, przekazaną  bezcenną wiedzę i doświadczenie,

za twórcze inspiracje przy łyku doskonałej kawy.

Dyrekcja oraz nauczyciel przygotowujący warsztaty p. Lidia Zaleska

 

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików coockies na Twoim komputerze.
X