Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że Technikum Nr 9 w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu jest wśród 300 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2018 i przysługuje mu tytuł "Srebrnej Szkoły 2018".


Aktualności

  • Dodano: 2018-06-07 12:09:02

    Europa na widelcu 2018

    Już po raz dziesiąty uczniowie ZSG pracowali w ramach wrocławskiego festiwalu kulinarnego

    Europa na Widelcu. Grupa ok 50 uczniów z klas 3 Ga, 3 Gb, 2 Ga, 2 Gb, 1 Ga i 1 Gb

    pod opieką pani Aliny Kawińskiej – Ostrowskiej oraz pani Małgorzaty Jarzombek uczestniczyła

    w wydawaniu potraw 11 krajów i Dolnego Śląska na wrocławskim rynku w dniu 2 czerwca 2018r.

    Dzień wcześniej młodzież pomagała w przygotowaniu tych potraw w najlepszych restauracjach

    pod okiem szefów kuchni.

    Nowym wydarzeniem festiwalu było Wielkie Wrocławskie Śniadanie Wolności w poniedziałkowy

    ranek 4 czerwca 2018r, na które Prezydent Wrocławia zaprosił znamienitych gości oraz wszystkich

    mieszkańców i turystów. 11 uczniów naszej szkoły pomagało przy smażeniu ogromnej jajecznicy

    z 1989 jaj i obsługiwało gości. Zarówno organizatorzy, jak i goście festiwalu byli pod wrażeniem

    wzorowej postawy, zaangażowania oraz profesjonalizmu młodzieży.

    Gratulacje!

    http://www.gazetawroclawska.pl/wiadomosci/a/europa-na-widelcu-kuchnie-10-krajow-na-wroclawskim-rynku-menu-zdjecia,13226487/

    https://www.tuwroclaw.com/wiadomosci,prezydent-dutkiewicz-zjadl-na-rynku-sniadanie-z-mieszkancami-i-turystami-zdjecia,wia5-3266-41630.html

  • Dodano: 2018-06-06 06:58:08

    Tłumaczenie tekstu literackiego

    Laureatami  Szkolnego Konkursu na najciekawsze tłumaczenie angielskiego tekstu literackiego zostali:

    1 miejsce - Patrycja Nowak z kl. I Gb

    2 miejsce - Maciej Matuszewski z kl. III Ga

    Wyróżnienie - Joanna Rozwadowska  z kl. I Gb

    Serdecznie gratulujemy laureatom oraz dziękujemy wszystkim uczniom naszej szkoły za liczny udział w konkursie.

    Organizatorzy: p. Małgorzata Nycz-Waśnik  i  p. Joanna Mikszta.

  • Dodano: 2018-05-30 10:18:28

    Praktyki zagraniczne uczniów w ramach projektu Erasmus+

    W 2016 roku nasza szkoła nawiązała poprzez Kuratorium Oświaty współpracę ze szkołą zawodową

    w Ribnitz-Dammgarten w Niemczech. Celem współpracy miały być praktyki uczniów naszych szkół

    w hotelach i restauracjach w Niemczech. Okres przygotowań był bardzo długi. Wszelkie ustalenia

    musiały zaakceptować trzy strony: nasza szkoła, szkoła w Niemczech oraz koordynator całego

    projektu Stowarzyszenie Semper Avanti.

    więcej
  • Dodano: 2018-05-30 10:11:19

    Wizyta młodzieży naszej szkoły w ZOL w Jaszkotlu

    Już od kilku lat konsekwentnie organizujemy w naszej szkole zbiórkę żywności, słodyczy, zabawek

    dla chorych dzieci z Zakładu Opiekuńczo – Leczniczego w Jaszkotlu. Zbiórkę koordynują panie

    Izabela Hetnar, Anna Kitajczuk i Anna Zajchowska a młodzież z różnych klas i nauczyciele

    ZSG aktywnie włączają się w tę akcję charytatywną.

    więcej
  • Dodano: 2018-05-28 10:35:38

    Dzień Dobrych Uczynków

    "Dobroć serca jest tym, czym ciepło: ona daje życie". Henryk Sienkiewicz

    Pomysłodawcą święta jest Fundacja Ekologiczna Arka, która od 2005 roku zachęca do dobrych

    uczynków względem ludzi, zwierząt, środowiska naturalnego. W akcję pomocy włączyli się uczniowie

    klas: 2Ga i 2Za , którzy pod kierunkiem p. Ireny Beker przygotowali po 48 porcji galaretek z owocami

    oraz sałatek ryżowych z dodatkami białkowo - witaminowymi. W dniu 22 maja potrawy zostały

    przekazane dla podopiecznych Fundacji Antoni.

  • Dodano: 2018-05-28 10:34:05

    Światowy Dzień Pieczenia

    "Jedz by zadowolić siebie...." Benjamin Franklin

    Od 2012 roku, 18 maja pasjonaci wypieków obchodzą Światowy Dzień Wypieków.

    Pomysłodawcą była firma Unilever. W zorganizowaniu tego święta w ZSG udział wzięli uczniowie klas:

    2Ga, 3Za, 2Za pod kierunkiem p. Ireny Beker. Do degustacji dla społeczności szkolnej sporządzone

    następujące ciasta i drobne ciasteczka: ciasto biszkoptowe ze słonecznikiem i jabłkami, jogurtowe

    z truskawkami, drożdżowe z rabarbarem, babeczki z masą kokosową, kaimaczki, tartaletki z kremem

    śmietankowym i owocami. Rozmaite  propozycje ciast mogły zadowolić różne  apetyty.

    więcej
  • Dodano: 2018-05-28 09:49:09

    Stypendia są dla każdego - kampania informacyjna o stypendiach dla uczniów i studentów

    http://www.mojestypendium.pl/

  • Dodano: 2018-05-28 07:37:26

    Festiwal Wolności

    zaproszenie.pdf

    program.pdf

  • Dodano: 2018-05-25 06:40:05

    Warsztaty sommelierskie dla uczniów – relacja

    W dniu 23 maja 2018r. odbyły się zajęcia - warsztaty dotyczące sztuki serwowania wina oraz Late Art

    dla początkujących. Zajęcia prowadził Pan Sylwester Szymczak - sommelier a uczestnikami byli uczniowie

    z klas: 2L i 3L wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych. Uczniowie byli aktywnymi słuchaczami,

    wcielali się w rolę sommelierów, baristów oraz jurorów zadań realizowanych przez swoich kolegów

    i koleżanek w trakcie scenek sytuacyjnych na sali restauracyjnej. Prowadzący na wstępie zaprezentował 

    możliwości rozwoju zawodowego kelnerów, sommelierów, mówił o ścieżce kariery zawodowej w UE.

    Szkolenie obejmowało takie istotne aspekty w pracy zawodowej kelnera jak serwis wina białego

    i czerwonego spokojnego z uwzględnieniem skali ocen z mistrzostw Polski sommelierów

    oraz wprowadzenie do Late Art, podstawowe wzory do „namalowania” samym mlekiem, podstawowe

    wzory do narysowania. Dziękujemy serdecznie trenerowi za poświecony czas i zaangażowanie

    w kreowaniu ścieżki zawodowej młodych adeptów sztuki kelnerskiej.

    Dyrekcja oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych
     
  • Dodano: 2018-05-25 06:39:59

    Tydzień Europejski

    harmonogram.pdf

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików coockies na Twoim komputerze.
X